Nu med Garmin Forerunner 235

Efterhånden som det gamle ur, mit Garmin Forerunner 210 begyndte at desintegrere og var bøvlet at få til at forbinde med sit latterlige klemme-system, følte jeg mig tvunget til at skifte til et nyt ur.

Igen gik jeg efter et ret basalt pulsur med GPS, men efter at jeg også tabte min Vivofit, kunne det jo være praktisk at det hele blev kombineret i ét instrument.
Ydermere, da jeg jo mere eller mindre har malet mig op i et hjørne ved at benytte Garmin Connect til at samle alle træningsdata, så kiggede jeg nu kun efter Garmin produkter.
Hvilket helt sikker er en stor del af, hvad Garmin gerne har villet opnå.

Min søgning endte så med Garmin Forerunner 235.
Et neutralt pænt, rundt ur, med en nemt læsbar urskive.

  • Størrelse: 4,5 x 4,5 x 1,17 cm (B x H x D).
  • Skærmstørrelse: 3,11 cm i diameter.
  • Skærmopløsning: 215 x 180 pixels.
  • Knap-betjent display (ikke touch-screen).
  • Op til 15 timers træning i GPS mode eller ca. 9 dage ved brug som alm. ur.
  • Lithium-ion batteri.
  • Vandtæt: 50m(5 atm).
  • Batteriindikator for lavt niveau.
  • Vægt: 42 gram.
  • Mac, PC, Smartphone kompatibel.

 

Hvad indeholder Garmin Forerunner 235 så?
Først og fremmest er der pulsmåling, distancen jeg har løbet/cyklet/m.m. og tiden det har taget. Daglige skridt, distance, forbrændte kalorier og søvn. Altså basal GPS-/Stopursfuntioner og daglig aktivitet.
Uret har indbygget GPS/GLONASS, der måler distancen og hastigheden. Indendørs løb klares med et indbygget accelerometer, som registrerer på løbebåndet.
En del af urets funktionalitet som daglig aktivitetsmåler er, at give mig en alarm, hvis jeg har siddet stille for længe.
En udvidet del, i forhold til Vivofit’en er, at den indbyggede pulsmåler også registrerer pulsen for hele dagen og på den måde kan fortælle om jeg har bevæget nok.

De samme funktioner findes også til cykling og “andet”.

Øvrige funktioner:

  • Beregner kalorieforbrændingen.
  • Bluetooth.
  • Kontroller musik på Smartphone via uret (ikke efterprøvet).
  • “Find min telefon” funktion.
  • Aktuelt vejr, med aktuel temperatur, max./min. temperatur for døgnet og sansynligheden for nedbør.
  • Sol op/ned tidspunkter.
  • Smart Notifications, at SMS/mail fra Smartphonen kan vises på uret.
  • Søvnanalyse.
  • Batteritid op til 11 timers GPS-brug med pulsmåling.
  • Auto-pause funktioner – start og stop baseret på din hastighed.
  • Auto-scroll funktion – gå igennem forskellige skærmbilleder under træningen.
  • Tilpas alarmer i forhold til hastighed, tid eller distance.
  • Intervaltræning.
  • Skifte mellem træningsaktivitet (løb, indendørs løb, cykling, andet).

 

Der er sket en del med GPS-pulsure siden Forerunner 210’eren.
Umiddelbart hæftede jeg mig ved den Kryptonit-grønt lysende indbyggede optiske pulsmåler.
Som udgangspunkt havde jeg ikke meget fidus til det system, og efter at have læst diverse test af uret, så er det da heller ikke så nøjagtigt som måling via brystbæltet.
Så er det jo heldigt, at 235’eren også kan forbinde til et brystbælte. Og kan forbinde til alverdens andet ANT+ udstyr. Det være sig løbebånd, motionscykler, badevægte m.m.
Når vejret er dårligt, løber jeg ofte med uret udvendigt på trøjen, hvor den optiske måler så selvfølgelig ikke kan virke.

På 210’eren var jeg meget irriteret over det latterlige dataoverførselskabel.
Det er et langt, langt bedre kabel på 235’eren (dog ikke perfekt !!!).
Kablet benyttes også til opladning.
Det bedste ligger i, at dataoverførsel også kan ske via Garmin Connect Mobile på Smartphonen med Bluetooth.
Det fungerer upåklageligt.
Ros til Garmin for dét.

235’eren kan også tilgå Garmin IQ hvor der kan hentes urskiver, apps og nye widgets, så uret kan tilpasses træning og gøres personligt.
Jeg har hentet nogle urskiver, en nedtæller, en løbe-ghost og en mapp-app.
Finindstilling af disse hentede programmer, sker via Garmin Express på pc’en (eller Mac), eller via Smartphone.

At glasset på uret stadig er en ynkelig gang skrøbelig plastik, er under al kritik.
Garmin, I er latterlige !!!
Et sportsur skal ALTID være med gorillaglas, eller tilsvarende.
Nu har jeg efterfølgende investeret i et beskyttelsesglas, men det er simpelthen for åndsvagt af Garmin, når urene absolut ikke er billige i forvejen.

Til gengæld er det en lækker feature, at man kan købe et utal af forskellige rem-design.
Jeg skal helt sikkert have et par forskellige.

 

Umiddelbart vil jeg også mene, at uret holder strøm pænt længe.
Det oplades via det medfølgende kabel, hvilket umiddelbart virker smart, men det gør at det ikke kan oplades med noget som helst andet.
Det havde været virkeligt smart og gennemtænkt, om man havde kunnet lade op med de allestedsnærværende mobilopladere, der jo også virker som strømkilde til utallige andre ting.
Især når dataoverførsel kan klares trådløst.
Så kunne man lade sit ur i bilen på vej til marathon, og nøjes med at pakke en enkelt oplader til brug for mobil og ur, når man er på rejse.
OK, har man ledig USB-stik i bilen, kan urets kabel tilsluttes her og lade uret op.

Leger man med download af urskiver, downloads, datafelter og andet, så kan man dog ret hurtigt tømme uret for strøm. Så er det kedeligt, at man pludselig skal bruge et specielt opladekabel !

Benytter man uret på trekking/vandring, vil jeg anbefale en powerbank !

Positive detaljer:
Nydeligt ur, som også kan bruges i hverdagen, uden at det signalerer GPS-PULS-ULTRA-TRÆNINGSNØRD, især hjupet af de forskellige urskiver.
Connect IQ apps er en fantastisk lækker og brugbar funktionalitet og har man en spirende programmør i maven er det bare om at komme igang.
Displayet er let læsbart, også når pulsen hamrer og salten svider i øjnene.
Uret er meget behageligt at bære, også på døgnbasis som aktivitetsmåler. Det har absolut kunnet erstatte min mistede Vivofit.
Muligheden for at benytte standard brystbælte-pulsmåling og den indbyggede pulsmåler er et positivt træk, hvis man træner i klima, hvor det er smartest at have uret uden på tøjet.
GPS/GLONAS er dejligt hurtig og en vidunderlig befrielse fra hvor smertende langsommeligt det var i FR210’eren.
Uret er let at betjene under aktivitet. Også med handsker, omend op/ned tasterne i det tilfælde sidder meget tæt…
Muligheden for individualitet via den udskiftelige urrem er en lækker detalje.

Irriterende detaljer:
Der er et par ting ved uret, ved nærmest samtlige Garmin- og andre pulsure derude.
1. Først og fremmest er det PISSE IRRITERENDE UINTELLIGENT, at glasset på et ur, som skal benyttes til fysiske aktiviteter ikke er med glas i en ordentlig kvalitet. Det er groft sjofelt, at der er tale om noget slattent akryl, som bliver ridset og knækker.
2. Dernæst er Garmins nye klemmesystem for forbindelse til computeren langt, langt bedre end det gamle, men det er stadig ikke simpelt “Plug & Play”, nærmere “Wiggle & Play”. Det , er ikke slemt, men enkelte gange sidder klemmen ikke præcist nok til at give forbindelse, og med især Windows langsomme evne til at reagere på USB-enheder, bliver det lidt irriterende.
Klemmesystemet er selvfølgeligt valgt, da det er robust og kan laves vandtæt, men det havde været ualmindeligt rart om uret kunne oplades via standard Micro-USB, som mobiltelefoner, da man så altid kan lade uret op og lade dataoverførsel klare via Smartphone. Det vil være en lettelse på rejser.
Men skal sådan en micro-USB også være vandtæt og sikret mod at der ikke kommer snask i stikket og at et evt. dæksel ikke bare knækker af, som man ser på de enheder, der har et sådant støvdæksel, så bliver urets konstruktion også lidt dyrere.
3. Går der længere tid mellem, at man skifter urskiver, apps eller datafelter i uret, er det ikke intuitivt at huske, hvor der er, man skifter hvad. Urskiver er nemme at skifte. At skifte datafelter er sådan lidt 50/50 om det virker for mig. Hvilket er synd, da der ligger mange lækre funktioner tilgængeligt, som jeg tror, jeg med tiden hoder op med at gide at benytte.
4. En indbygget Ghost-funktion, hvor jeg kan løbe mod et af mine egne tidligere løb, er det eneste jeg virkeligt mangler. Men jeg har downloadet et datafelt, som forhåbentlig kan det samme, selvom det er lidt bøvlet, at indstillinger til det, skal gøres via Garmin Connect (Mobile eller Mac/PC).

Konklusion:
Jeg er meget hurtigt, blevet meget glad for uret.
Det hjælper også gevaldigt, at jeg købte det på et virkeligt godt tilbud, da jeg ellers synes at priserne for disse ure er hysteriskt opskruede, når man kender lidt til, hvor billigt det er at producere indmaden og når man ser på den fysiske kvalitet af uret iøvrigt.