2: Mediacenter PC – Hardware I.

I første del fik jeg reklameret kraftigt for mit ønske om at benytte LinuxMCE (Ubuntu) til min Mediacenter PC.

Nu kommer så det hårde!
Der skal benyttes noget isenkram.
hvilken hardware jeg benytter, er indelt i flere omgange, da der er enkeltdele som vil blive skiftet ud hen ad vejen. Det er et spørgsmål om penge, ganske simpelt!
I første omgang er prisen tænkt ind som en meget vigtig faktor, men uden at der gås på kompromis med funktionalitet og den basale kvalitet.
Jeg starter med mine hardwarevalg:

CPU : AMD Sempron 3000+ 1,6 Ghz 35 Watt (integreret køler)
Pris 600,-
Mobile AMD Sempron
Dette er en mobil-cpu, hvorfor den kun bruger ganske lidt strøm og afgiver kun lidt varme..
Det er godt for elregningen og sikrer at der ikke er brug for store, dyre og strømslugende og LARMENDE køleløsninger. Bagdelen er at den ikke er den stærkeste CPU, men da der ikke er tale om at benytte mediacenter pc’en til spil, så er det ikke noget problem.
Kabinet: Aopen H 340A
Pris: 425,-
AOpen H340A Kabinet
Ganske almindeligt kabinet, der godt kan gøre det på dén plads, hvor DVD’en stod før. Den integrerede strømforsyning er i sig selv rimeligt lydsvag. Der er ingen ekstra ting, i form af praktiske displays og lignende…
Bundkort: Asus M2A-VM HDMI
Pris: 500,-
ASUS M2A-VM HDMI
I et tæt opgør med Gigabyte GA-MA69G-SH3 og ASRock ALiveXFire-eSATA2, endte ASUS kortet med at vinde på grund af sin HDMI mulighed, som giver gevinst til biledkvaliteten, uden at koste ekstra. Egentlig ville jeg ha’ foretrukket et ATX, fremfor et uATX kort for de ekstra tilslutningsmuligheder, og fordi komponenterne alt andet lige, sidder mere spredt på etATX-kort = bedre køling…
DVD drev: Samsung SH-S183A
Pris: 300,-
DVD samsung-SH183A
Det afgørende for valget af netop dette drev har været, at det benytter SATA stikforbindelse, hvilket er mindre hindrende for god luftcirkulation…, og at det går for at være relativt støjsvagt…
Harddisk: Hitachi CinemaStar 7K500, 250 GB
Pris: 800,-
Hitachi CinemaStar 7k500 250GB SATA
Hvad angår harddisk, så vil jeg holde mig til det jeg kender, og som jeg synes er rimeligt støjsvagt. Ihverttilfælde i forhold til Maxtors larmedrev 🙂
Så det er Hitachi. Deres CinemaStar 7K500, 250 GB. CinemaStar modellerne skulle efter sigende være optimeret til mediebrug. Det bliver en påstand fra Hitachi’s side, for det kan jeg ikke efterprøve.
RAM: DDR2 RAM. 2 stk 1GB
Pris: 500,-
1 GB RAM
RAM vil jeg gerne ha’ rigeligt af. Det behøver jo ikke være verdens hurtigste, da det kun er et mediacenter og ikke en spilmaskine, så det bliver en billig DDR2 RAM
Tunerkort: Hauppauge WinTV PVR-500MCE Dual Analog Tuner
Pris: 1050,-
Hauppauge WinTV 500MCE
TV tuner kortet, der tør jeg kun vælge ét.
En løsning med to tunere er en selvfølge, for det er ikke særlig sansynligt jeg er interesseret i altid, at se det samme som bliver optaget. For at spare pladsen på et uATX bundkort, så skal tunerne være integreret på ét kort.
Jeg har ikke nok viden til om jeg eventuelt kunne vælge et kort med både digital indgang og analog indgang, og om det så kan sættes op til at virke som to analoge/to digitale indgange…
Hvis jeg vil se TV2 analogkanal og optage på DR analog samtidig, eller se DR digitalt og optage TV2 digitalt…
Jeg ved det ikke…, endnu.
Så den hurtige fungerende løsning er, at købe et analogt dobbelttuner kort, hvor jeg så kan smide en digital boks på foran, hvis behovet opstår!!!
Valget er Hauppage PVR-500MCE. Det omtales som et velfungerende kort. Jeg har ikke noget VIA chipset, som ellers kan være problematisk, så valget giver sig selv.
WLAN: SMC EZ Connect g MIMO Wireless
Pris: 200,-
Trådløst netværk
Det er en selvfølge, at der skal være trådløst netværk. På den måde er det muligt at få adgang til medie på de andre pc’er i hjemmets netværk. Og de andre pc’er kan få fat i mediacenter pc’en. Det samlede netværk er sat op som MIMO, for at udnytte muligheden for hurtigere, stabilere forbindelser, så det skal også være et MIMO kort i mediecenter pc’en.
Gyro mus: Gyration GO 2.4GHz SoHo Optical Air Mouse
Pris: 705,-
Gyration GO 2,4 GHz SoHo Optical Air Mouse
Mange mediacentre klarer sig med en “normal fjernbetjening”, og overlever med det…, men denne mus er genial!!!
De som er i tvivl bør se videoen med LinuxMCE og Windows MCE.
Den er dyr og findes også i en pro udgave med længere rækkevidde (30 m mod denne udgaves 9 m.) og højere pris!
I forvejen har jeg en ATI Remote Wonder, som fungerer problemfrit i min Ubuntu, uden at ha’ gjort noget som helst…
Kortlæser: NorthQ NQ8603
Pris: 150,-

Kortlæser

Hvem har ikke prøvet at sidde i dén situation, at man skal kæmpe med at se gæsternes sidste digitalbilleder på kameraets lille indbyggede skærm. Det gør det også let at føre lidt musik eller lignende fra mediacenter pc’en over på et kort.
Mediacenter pc’en er ikke den primære pc til at arbejde med originalfiler på, men blot opbevaringssted for de filer jeg ønsker folk skal se, og optimeret til skærmvisning.

Samlet Pris: 5230,-

Om 6 måneder er listen ved at være gammel og der kan findes andre/billigere løsninger, men begrundelserne til hver enkelt del er stadig valide.
Et umiddelbart problem kan være, at blæserne i systemet ikke er så lydløse, som jeg ønsker… Det må jeg så tage derfra…

Listen er temmelig omfattende og kan kun blive et kompromis mellem flere faktorer.

Hvad synes jeg selv er vigtigt for et mediacenter?
Det skal kunne afvikle samtlige medier jeg kan finde på. Det stiller nogle krav til udvidelsesmuligheder på bundkortet, fleksibelt grafikkort og lydkort, bl.a.

Det skal være lydløs. Kender vi det ikke alle, dén befriende stilhed når pc’en bliver slukket. Fraværet af susen fra diverse blæsere…

Fjernbetjeningen skal også virke, selvom der ikke er direkte sigt mellem fjernbetjeningen og pc’en. Når jeg ligger udflydende i sofaen og sofabordet er fyldt op med flasker, chipsposer og diverse skåle og kaffekander, som spærrer for udsigten… IR dur ikke. Det skal være et radiosignal…

Hvad synes kæresten er vigtigt?
Det skal gerne være pæn at ha’ stående. Det er jo et meget objektivt…
Det skal være let at betjene. Det stiller primært krav til styresystemet.
Det må ikke bruge ret meget strøm. Miljømæssigt korrekt og heldigvis forenelig med at det skal være lydløs.

Hvad synes børnene?
De vil gerne kunne spille deres spil på det. Men dét har de deres egen pc til, ligesom kæresten og jeg har vores… Men der skal kunne tilsluttes en spillekonsol, eller en ekstern pc til skærmen, hvilket ikke er mediacenter pc’ens problem.
Det skal være let at betjene, med Dansk sprog i menuerne.

Hvem har ikke siddet og bandet over de gammeldags videomaskiner, når der skulle optages?
Hver maskine sit optage system, som ikke var lavet med henblik på logisk betjeningsvenlighed…
Dét må også meget gerne blive ændret!!!

Optagelserne skal ske på harddisk, men skal kunne brændes på CD/DVD.

Lydmæssigt er jeg egentlig ikke interesseret i mere end 5.1. Faktisk har jeg det ganske fint med blot stereo.
Hellere bruge pengene på hamrende god stereo, end halvlunken surround. Og da det er de færreste af os, der kan indrette vores stue som biograf, med TV’et som alter, så er det et spørgsmål om hvordan man placerer alle de nødvendige højttalere. Min ældste søn kan ikke få højttalere nok. For ham er det imponatoreffekt og �?Det skal være Fedt�?, som tæller højest… 🙂
Kæresten vil helst ha’ små usynlige højttalere…, og jeg ender selv midtimellem…
Dog er der alligevel film, hvor jeg synes lydsporet har brug for at fylde og være fremme i skoene…

Forbindelse til alt muligt øvrigt udstyr gør, at jeg ihverttilfælde skal ha’ indbygget trådløs forbindelse, WiFi og også meget gerne Bluetooth, så dét tilbehør også kan forbindes.

Nu skal jeg så blot ha’ råd til at gå i gang…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.