Løb: Det er ikke altid så simpelt at løbe…

Nå, jeg skal jo ligesom sætte lidt fart i løberiet. Forstået på flere måder, at jeg dels skal ha’ sat min løbehastighed i vejret og også at jeg skal skynde mig at komme i form til d. 26.
Forleden havde jeg planlagt, at jeg i dag sku’ løbe med pulsmåling, så jeg kunne få nogle rettesnore om nuværende form og noget at planlægge udfra.
Ved nærmere eftertanke, så vælger jeg at vente lidt med at benytte pulsmåling.
Der er nogle farer ved at benytte pulsmåling. Det kan nemlig blive en sovepude, hvor jeg bliver så opmærksom på at blive i min “behageligheds-pulszone”, at jeg ikke presser mig selv nok op i “Det røde område”.
Eller jeg kan komme til at arbejde for hårdt, fordi jeg absolut VIL ligge med maxpuls på hele distancen.
Så længe jeg ikke føler at min krop er løbevillig, helt af sig selv, så foretrækker jeg at vente med pulsmålinger til senere i forløbet.

Hvordan gik dagen så?
Skidt og godt!!!
På med løbetøjet og ud at løbe to omgange på min lille skovsti’s 3,5 km runddistance.
Første runde i “Noget over komfortabelt tempo” og så anden runde i komfortabelt iltbalance-tempo (steady-state).
Dét var i al fald planen, men et godt stykke inden jeg var færdig med de første 3,5 km., vidste jeg at der ikke ville blive nogen 2′ omgang. Også selvom jeg var fuldt bevidst om, at jeg altså ikke løb særlig stærkt. Der er ganske simpelt ikke nogen hastighed i benene. Skridtfrekvensen er lav og skridtlængden ret kort!
Og jeg hiver desperat efter vejret, så jeg ligefrem kan mærke slidet i luftrøret. Dét plejer ellers kun at være tilfældet under hård intervaltræning.
Det går op for mig, hvor grusomt hårdt det må være for mennesker at begynde at løbe, hvis de aldrig tidligere har løbet og ikke kender kroppens reaktioner…
Men 3,5 km er ikke tilfredsstillende…

Selvfølgelig er der en træningseffekt, men det jeg ønskede var at få noget hastighed smidt på, noget højere frekvens på benene…
Så nogle timer senere, tog jeg en aftentur.
Nu på en 2,5 km, relativt flad asfalt rundstrækning.

Og denne gang var der mere gevinst!
De 2,5 km blev rundet i 9:34, mod 15:14 på de 3,5 km
Ikke en revolution, men absolut en mærkbar evolution!

Og hvad kan det skyldes?
Jo, der er flere faktorer.
Underlaget er et andet og næsten helt fladt. Kun nogle dumme “næsten 90 gr.” sving, et par stykker med cykelbom, forhindrer supertider…
Jeg havde allerede løbet! Ved andenturen var kroppen kommet i løbeberedskab, hvorimod kroppen på førsteturen stadig befandt sig i sit komfortable gå-beredskab.
Lufttemperaturen var en anden. Sommeren er over os i disse dage og det var ca. 24 gr. i skyggen da jeg løb første gang og 20 gr. da jeg løb anden gang. Men har dog ikke følt mig varm eller dehydreret nogle af gangene…

Første og andet punkt ser jeg som de væsentligste faktorer, til hvorfor løbehastigheden pludseligt tog et hop.

I morgen, tirsdag, vil jeg så holde mig på asfalten og tage 5 km. i roligt tempo for ikke at overbelaste noget, men alligevel få nogle km. i benene.

I moderne træning er det at løbe mange kilometre ved lavere intensitet, desværre lidt underkendt.
Folk har for travlt, fordi de reelt har for travlt…, med at kaste sig over effektivere intervaltræning.
Men de gør det inden deres krop er blevet en løbemaskine, som hviler i sig selv og som hele tiden vil i løb, fordi det er blevet déns måde at bevæge sig energieffektivt på.
For at din krop skal føle glæde ved at løbe, så er du nødt til at lade den løbe kilometre, få kilometre i benene, ved lav intensitet. En bevægemåde, som styrker alle processer i din krop…
Først derefter bør du overgå til hårdere intervaltræning.
Så kender din krop dét at løbe. Dine muskler, sener og led er klar til belastningen og du er selv mentalt klar til at håndtere hvor hård, hård intervaltræning virkelig er. Og du vil kunne håndtere at løbe stivhed og ømhed og ubehag væk i dagene efter.
Selvfølgelig kan/skal man intervaltræne inden for de første halve år, men det skal være i form af fartleg og intervalløb, som mere har karaktér af forberedelse til hård intervaltræning.
Inden du starter på hård intervaltræning, så skal det at løbe være en naturlig del af din hverdag (ikke det samme som at du skal løbe hver dag…), det skal være komfortabelt at løbe, det skal være naturligt at løbe!

Når dét er på plads, vil hård intervaltræning kunne flytte dit løb op under stjernerne!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.