Microsoft vil ødelægge eeePc

Og alle de andre ultrabillige pc’er.

Nyheden er fra IDG News Service og det kan undre mig, at en så vital nyhed ikke har fået én linje i Danske medier ?
Er det endnu et udslag af, at Microsoft sidder tungt og kvælende på Danmark ?

Sagen er, at Microsoft vil tilbyde Windows XP Home Edition på særdeles favorable vilkår, for at få de forskellige fabrikanter til at afstå fra, at installere Linux på de små ultrabillige pc’er.
Men Microsoft stiller så nogle særdeles begrænsende krav til hardwaren i de små maskiner.
Skærmstørrelsen skal begrænses til maksimalt 10.2 tommer, harddiske må maksimalt være 80 GB og der må ikke være mulighed for touch-screen.
Og 1GB RAM hukkommelse, samt en maksimal processorhastighed på 1GHz. (VIA og Intel har dog nogle processor modeller, som godt må være lidt hurtigere. Særbehandling til “vennerne”.)

Det virkeligt problematiske kan ligge i, at Microsoft kan gå hen og få succes med denne lille operation, hvis det lykkes dem at tvinge fabrikanterne til disse begrænsninger til at aftage XP’en til en pris så lav som 16$.

Og taberne er forbrugerne !

Som tilstandene er lige nu, for de billige små pc’er f.eks. eeePC’en, så kan jeg selv indoperere en 120GB 2.5″ harddisk og også en trykfølsom skærm og masser af andre små udvidelser.
Den slags vejledninger er der masser af på nettet !
Og har du erfaring med plastbyggesæt og kan følge en LEGO byggevejledning, måske ligefrem en IKEA byggevejledning, så er det relativt ukompliceret.
Og det hele virker, takket være Linux !

Så hvad får Microsoft til at ville ødelægge det hele for os allesammen ?
Deres ønske om at levere det ypperste styresystem til os ?
Stoltheden over at have udviklet det mest alsidige og forbrugervenlige operativsystem ?

Næh, det er åbentlyst enddnu et udslag af en politik, som udelukkende drejer sig om markedsdominans.
At få drejet halsen om på Linux’en !
Og at presse Vista ned i halsen på alle.

Bag det ligger, at Microsoft har udviklet Vista til et elendigt mastodont-styresystem, som er håbløst ikke-skalérbart, utidigt krævende på hardwaresiden (og derved medvirker til øget miljøsvineri), og prissat udfra Grådighed.

Hvis Microsoft har held til at begrænse ydeevnen og funktionaliteten hos de billige pc’er, så kan de sikre at de billige pc’er ikke æder sig ind på Vista-markedet.
Problematikken, at Windows XP bliver lukket ned og ikke videreudviklet eller supporteret fra Microsofts side om ganske kort tid, har jeg ikke kunnet finde nogen Microsoft kommentar til, andet end at “Der vil være undtagelser”.

At Microsoft måtte ønske, at konkurrere på lige vilkår med Linux på de ultrabillige pc’er er da helt fint, men at de fører sig frem med, at ville bestemme hardware-sammensætning og -udvikling er fascistoidt.
Forhåbentlig bliver forbrugerne ikke så overblændet af Microsofts marketingreklamer og lysshow, at de ikke gennemskuer hvem skurken er i denne sammenhæng.

Tanken, at Microsoft efterfølgende vil lægge yderligere pres på fabrikanterne således, at denne XP-baserede amputering/kvælning af markedet for de billige pc’er, bliver skrevet ind i de generelle bestemmelser, som Microsoft har med fabrikanterne omkring anden Microsoft software (primært Windows Vista) er absolut ikke utænkelig.
Og pludseligt forsvinder Linux så ud i mørket igen !
Fordi fabrikanterne ikke kan lægge Linux på, uden at bryde én eller anden obskur kontraktlig forpligtelse overfor Microsoft.
Som det mindste, at Microsoft skal ha’ betaling for en licens pr. solgt ultrabillig pc…, uanset hvilket styresystem den reelt sælges med.

Vent og se !

Kun stærke forbrugerkrav, gerne politisk støttet (Danske politikere…? Ha Ha Ha…), kan tvinge fabrikanterne til at se bort fra Microsofts tyrani.
Kilder:
IDG.net
Computerworld.com
Preston Gralla

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.