Photoshop Express, Photoshop online

Er der ET PROGRAM JEG I DEN GRAD HAR SAVNET på min Linux platform, så er det min Photoshop Elements.
Quickfix’en og muligheden for at ændre billedstørrelse, kompression m.m. for flere billeder på én gang i en batchkørsel er surt at undvære, når billeder skal gøres klar til internettet, eller blot browservisning i det hele taget.

For et år siden fik jeg det første snig-kig på en netbaseret udgave af Elements, som så hedder Express, og siden har jeg ventet og ventet og ventet…

Nu er Photoshop Express her så og jeg har leget med den de sidste par dage.
Og Adobe har virkelig fat i noget af det helt rigtige !!!

Photoshop Express (beta)

OPRETTELSE
Inden du kan komme til at benytte Photoshop Express, skal du oprettes som bruger.
Det er simpelt nok, at oprette sig som bruger, men vær opmærksom på, at dette trods alt er en beta-udgave, så lige for tiden er du nødt til at vælge at være Amerikaner…
Selvfølgelig bliver det ændret med tiden !

Min maskine kører Ubuntu Linux (7.10) m. Firefox (2.0.0.13) og jeg skulle installere en version af Adobe Flash’en for at få funktionalitet i Photoshop Expess.
Downloadede Flash installations-filen, højreklikkede på den og kørte den i Terminalen, hvor jeg svarede yes (y) et par gange og dét var dét. Ingen problemer…
I den forbindelse er det nok så vigtigt at fortælle, at Flashplayeren har en pixelbegrænsning på 2048 pixels i højde og bredde, så dine billeder bliver altså begrænset til at passe ind i dét, såfremt de altså overskrider det pixelantal (Mit kamera står til 3072 x 2048, så de bliver altså downsized…)
Da det er et flash player problem, rammer det ikke Photoshop Express alene !

FUNKTIONER
Til basal billedbehandling (enkeltbilleder) er der alle de funktioner jeg kunne ønske, pånær at kunne ændre billedstørrelse (resizing).

Basics:
– Crop & Rotate
– Auto Correct
– Exposure
– Red- Eye Removal
– Touchup
– Saturation

Tuning:
– White Balance
– Highlight
– Fill Light
– Sharpen
– Soft Focus

Effects:
– Pop Color
– Hue
– Black & White
– Tint
– Sketch
– Distort

Så der er hvad man (jeg) sådan lige kan stå og mangle…, pånær resizing.
Da det er netbaseret er der nogle pudsigheder, som f.eks. Crop & Rotate, hvor der opstår en pudsig elastikagtig forsinkelse mellem musebevægelser og bevægelser på skærmen.

Du kan også oprette gallerier, som så kan indeholde et antal albums.
På den måde kan der skabes orden i det indhold, som du lægger op.
Til en start har brugerne fået 2GB plads til billeder kvit og frit, men det tal skal jo nok blive større og nok også med en mulighed for at tilkøbe ekstra plads.
Hvis man altså ønsker alle sine billeder liggende derude…

Og du har forbindelse til Facebook, Photobucket eller Picasa. Selv benytter jeg ikke disse, da jeg foretrækker at have 100% rettigheder til mine egne billeder og kan sige til og fra, i forhold til hvad de måtte blive benyttet til.

Med hensyn til det med ændring af billedstørrelse, så er der faktisk en lille begrænset mulighed for dette, nemlig når du vælger at ville downloade et af dine billeder.
Så får du tre forskellige størrelsesalternativer du kan downloade i.
Bedre end ingenting, men burde også ha’ en valgfri størrelse – mulighed.

HASTIGHED
Og så er der selvfølgelig lige dét med uploadtider til nettet, hvis du skal arbejde med en – direkte fra kameraet – billedfil.

Når TDC bliver kvalt og vi får en operatør, som gider smide penge i at opgradere de Danske bredbåndslinjer til tidssvarende hastigheder og Adobe ser et potentiale i at opstille en server i Danmark, så vil det hjælpe meget.

Med en 4 Mbit down/ 1 Mbit up linje er det til nød til at leve med, så for mange Danskere må det blive uudholdeligt !!!

JEG SAVNER
Som netbaseret billedbehandlingsprogram for enkeltbilleder er der egentlig kun én funktion jeg sådan lige hér og nu savner !
Nemlig resizing. At kunne ændre billedstørrelse fra 3072 x 2048 til 800 x 600 f.eks.

Men der er en stor uhensigtsmæssighed, som Adobe skal sørge for at ændre snarest muligt.
Mine kameraer gemmer alle deres JPEG-billeder med filtype : .JPG (Altså med STORE bogstaver !)
Men Photoshop Express kan kun se filer med endelsen .jpg (Altså med små bogstaver !)
Hvorfor, hvorfor, hvorfor ???
Få det lavet om NU !!!

Og så mangler batch-muligheden, at kunne omdøbe og billedbehandle en hel stak billeder i ét hug.
Selvfølgelig er der (i 2008) et problem med tid og plads, såfremt jeg skulle uploade 350 billeder, blot for at beskære dem til 800 x 600 plus eventuelt ny komprimering m.m., men en mulighed kunne være at angive en lokal folder (på min pc) hvor udgangsbillederne ligger, angive en anden folder hvor de tilrettede billder skal ligge og så lade billedoperationerne foregå på selve maskinen…

Såfremt mine to feature requests m.h.t. .JPG og .jpg formatet, og størrelsesændring (resizing + compression) bliver ordnet, så kan jeg godt være tålmodig med batch-håndtering.
Og så mangler vi blot at få smidt TDC ud og få en mere fremadrettet operatør til at være toneangivende på det Danske bredbåndsmarked.
Det sidste vil sansynligvis vise sig tungest gennemførligt, med dagens politikeres manglende vision og manglende sunde fornuft!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.