Der er gået lidt selvsving i enkelte medier herhjemme over, at Amazon Kindle er på vej til Danmark (Nok hjulpet godt på vej af tilsendt pressemateriale (så er journalister oftest lidt gladere (copy/paste))).
Ét er, at det da er rart at der endelig sker ét eller andet på den længe savnede eBook front herhjemme.
Noget andet er, at den nyankommende Kindle er en ualmindelig skrabet model, som kun vil være interessant for purister og folk, som ikke helt har forstået, hvor eBogslæserne, eReaderne bør bevæge sig hen.
Kindle 2, som er den udgave vi får, har en 6-tommers skærm, 2 GB Flash-hukommelse og vejer cirka 290 gram. Batterilevetiden påståes at være omkring to ugers boglæsning. Kindle kan også vise PDF- og Word-dokumenter og det er også muligt at få tekster læst op.
Og det er da meget godt !
Jeg kan altså forbinde den til min PC, smide diverse PDF-filer (eller andre filformater : Kindle (AZW), TXT, Audible (Audible Enhanced (AA, AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; PDF, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP (kræver en eller anden form for konvertering (?))) ind på den og så læse.
Men der hvor en eReader virkelig vil komme til sin ret er, når jeg kan gå på 3G netværket (evt. via USB), forbinde til en eller anden tilfældig boghandel, forlag, bogudbyder, en forfatter som sælger sin bøger selv online… og købe og downloade !
Kindle har det problem, at den kun kan bruge filer (DRM-filer) som er købt hos Amazon. Jeg kan altså ikke købe en bog med et DRM fra et andet firma og downloade den til Kindle.
Andre eBoglæsere kan håndtere DRM fra flere forskellige udbydere, relativt problemfrit. Sålænge filformatet understøttes !
Et eksempel er eReaderne fra Sony.
Sonys eBogslæser understøtter den åbne, XML-baserede, gratis digitale bog-standard, EPUB, hvilket Kindle, som nævnt ikke umiddelbart gør.
Amazon har istedet satset på sin egen proprietære software, der gør, at materialet er låst til en bestem enhed, skal anskaffes via Amazon og ikke uden videre kan deles til andre.
Og med tak til Eva Andersen kan jeg tilføje følgende:
Amazon bruger en version af Mobipockets PRC format (de ejer Mobipocket), som er et “gammelt”, lukket format.
Men der er håb forude: alle bogforlag og hardwareproducenter i Nordamerika og Europa, bortset end Amazon, har i løbet af det seneste år satset p.t. på et nyt, åbent format: EPUB
Det bliver så stadig solgt med DRM (Adobe Digital Editions (ADEPT)), men det er da et skridt fremad. Jeg er MEGET spændt på at se hvad Amazons nyeste fremrykning i “e-bogskrigen” kommer til at betyde for formaterne.Jeg kan så være lidt ligeglad – jeg køber også kun bøger med DRM, hvis jeg kan fjerne det så jeg kan konvertere til det format jeg nu har brug for – men for mange mennesker er dette jo ikke bare lige noget man bare gør. Bogforlagene er nok ca. hvor musikforlagene var for 5 år siden: ved at p***** sig selv i bukserne af angst for ulovlig download.
(citat fra Eva Andersens indlæg på Computerworld.dk : http://www.computerworld.dk/art/53374/amazon-kindle-kommer-til-danmark?a=fp_2&i=513&threadid=17440#comment53316 )
Altså er der al mulig grund til IKKE at investere i Kindle, men istedet finde sig en anden eBog, som ikke er bundet op på en enkelt udbyder.
Hvis nu vores politikere herhjemme er med fremme i IT-skoene, så sørger de for, at biblioteker, komuner med videre, hurtigt får lagt bøger, dokumenter med videre ud i et ikke proprietær eBog-format, uden DRM til at spolere det hele !
Heldigvis er de startet godt ud med EPUB !
Desværre inklusive DRM, men dét må de så se, at komme af med.
Men så er der jo lige dét, at Kindle ikke virker med EPUB !
Jeg vil kunne læse det samme dokument på min stationære (Windows/Linux), min bærbare (Windows/Linux), min NetBook (Linux), min (kommende) eeeReader og min PDA. Altså, at jeg uhindret kan flytte dokumentet fra den ene maskine/platform til den anden.
Det kræver et politisk initiativ mod DRM !
Jeg forventer ikke, at bogbranchen selv besidder intelligensen til at se den langsigtede fordel i denne kundepleje, da deres primære sigte sansynligvis er den samme snævre, kortsigtede tvangs-profitoptimering som musikbranchens.
Istedet for at skide i bukserne af frygt, skal de se at få optimeret deres forretningsmodel og distribution.
Der skal sikres let og uhindret adgang og en fornuftig prispolitik (Hellere sælge 1000 bøger af 1 kr. stykket, end én til 800 kr.
Og her er der ikke engang nogen krævende fysisk fremstillings- og distributionsproces).
Selvom vores politikere og embedsmænd sjældent heller er de skarpeste knive i skuffen, men oftest kun evner at forholde sig til industriens spin, så håber jeg at de denne gang måske fatter en lille smule mere af, at tænke borgerens fri og uhindrede adgang til de boglige værker ind som det absolut primære.
Vi har jo offentlige biblioteker, heldigvis…, og det er ikke nogen hemmelighed at det er særdeles sundt for en befolkning, at det er sådan.
Og det skal meget gerne fortsætte i elektronisk form, uden at blive bundet til ét eller andet IKKE frit format, eller en eller anden fast udbyder.
Der var engang, da musikindustrien hylede og skreg mod kasettebåndenes indtog i vores hjem.
De mente, som de tidligere mente angånde plader og spolebåndoptagere, at det ville aflive musikbranchen (hér tænker de nu nok mest på sig selv, selvom de ikke er hverken de udøvende, eller skabdende kunstnere, men blot har gjort sig til et påtvunget fordyrende mellemled). Samme hyleri har gentaget sig med DAT-bånd, videobåndoptagere, MP3-afspillere, computere i det hele taget og Internettet i særdeleshed.
Nedlæg nogle biblioteker i hver kommune og brug halvdelen af det sparede beløb på muligheden for trådløs adgang til bøgerne i stedet for.
Det gør det simplere for borgerne i sidste ende og sparer millioner i driften af de nuværende biblioteker.
Og fjern så den unødige og tarvelige fordyrelse af almindelige menneskers nødvendige internetadgang, som kaldes Medielicensen.
Afskaf Medielicensen !!!
–
Det sørgelige er, at DR er med til, at drive hypen om Amazon Kindle’n.
Men de ved jo heller ikke bedre…
Det skal nok lige indskydes, at jeg faktisk synes Amazon fortjener al mulig respekt for deres satsning på eBøger.
Dér er de foregangsmænd og fortjener ros for det, men jeg er ikke imponeret over deres udførelse, deres fastlåsning til Kindlen.
Tænk om alle fysiske bøger var udstyret med en lås…, og jeg kun kunne komme til at læse bogen, hvis jeg også investerede i en nøgle fra forlaget ?
Da jeg kun har én nøgle er jeg forhindret i at låne bogen ud, hvis jeg altså vil læse noget selv, samtidig…
Forlagene er sikkert kede af, at de ikke selv fik dén ide (måske endda med nøgler, der kun kan anvendes et specifikt antal gange…?) !
Men uden Amazon ville det vare endnu længere inden der skete noget fornuftigt på eBog fronten.
Nu skal vi bare undgå, at folk, embedsmænd og politikere falder i svime over Kindlen, men ser fornuften i de andre læsere og EPUB formatet og friheden for DRM.
Tilføjelse d. 14.10.2009:
På MediaWatch.dk læste jeg artiklen “Lang vej til E-reader revolutionen”, hvor der vendes i luften, hvorfor de Danske dagblade ikke kaster sig over eReaderne, frådende af begejstring.
Jeg læste følgende udsagn i artiklen:
Skal aviserne satse på egne readere så JP/Politikens Hus og Berlingske Media udkommer på hver sin platform, eller skal man i stedet satse på Kindle, Sony eller andre E-reader-producenter, som på deres side skal have en pæn bid af indtægterne på salget af indholdet.
Kilde: http://mediawatch.dk/blogindlaeg/lang-vej-til-e-reader-revolution
Én ting er, at de kune være dumme nok til, at lade egne eReaders dukke op, så man skal have 3 – 4 stykker for, at kunne klare en komplet rundfart i dagbladene, men det vender jeg tilbage til…
Kindle vil af årsager oplistet ovenfor, være tåbeligt og kun en “penge op af lommen” mulighed.
Heldigvis er Kindle ikke særligt udbredt herhjemme. Og lad det endelig forblive sådan !
Men det er en fejl at tro, at der skal blødes penge til hhv. Sony og de andre eReaders.
Disse eReaders kan håndtere flere forskellige formater, blandt andet EPUB. Så det vil være naturligt med dette, samt PDF.
Flere og flere af dagbladene har en eller anden brug af farver i deres gammeldags, analoge trykte papirudgave og det vil være smart at gå efter et format, som bibeholder det i eReaderne.
Udbyd dagens avis til en pris af MAKSIMUM 5,- kr., nem online afregning, intet behov for abonement (noget gammeldags gylle) og Dagbladene vil spare millioner på deres gamle papirmedie og langt billigere kunne nå lang flere potentielle kunder.
For diverse magasiner er sagen endnu mere oplagt !
Hvor er Alt om Data, Computerworld og alle de andre henne ???
“…EPUB, hvilket Kindle, som nævnt ikke umiddelbart gør…”
Med dette program i Kindle 2 DX understøttes transparent konvertering fra ePub (uden DRM) og pdf til Kindle læsbar Mobipocket format:
Kindle 2 Gets PDF and EPUB eBook Converter:
http://gizmodo.com/5201206/kindle-2-gets-pdf-and-epub-ebook-converter
http://blog.fsck.com/2009/04/savory.html
http://code.google.com/p/savory/
http://en.wikipedia.org/wiki/EPUB
A Kindle World blog:
http://kindleworld.blogspot.com/2009/08/million-free-google-books-in-epub-for.html
UPDATE 4/22/10 – RETROREAD’S AUTOMATED GOOGLE BOOK CONVERSIONS:
http://kindleworld.blogspot.com/2009/08/million-free-google-books-in-epub-for.html#rrcom
Da jeg ikke har noget imod at købe bøger via Amazon, synes jeg Kindle er en fantastisk ebogslæser. Det gør mig heller ikke noget at det eneste man stort set kan med den er at læse bøger på den, for så bliver man ikke forstyrret af mail, twitter osv. Når det så er sagt, så synes jeg det er ret dårligt at man ikke kan låne bøger på biblioteket til Kindle.
Tak for din kommentar Jesper.
Selv hér, nogle år efter mit indlæg, har intet ændret sig.
Bortset fra fremkomsten af iPad, hvor Apple blot maler de naive forbrugere dybere ind i hjørnet…
Men det er ikke relateret til Kindle.
Du bør måske nævne din tilknytning til Kindle???