Lad eReaderne komme til !

Hvorfor er jeg nu så begejstret for en eReader ?
Asus’s kommende eeeReader i særdeleshed (omend den stadig blot er rygter…)
Som jeg selv gør opmærksom på, så er eReaderne blot en lidt skrabet Netbook. Men netop dét, at den er skrabet gør hele forskellen. Den bliver tyndere og lettere, og formatet/udformningen gør at den er mere læsevenlig.
Særligt asus’s genistreg med det dobbelte display gør den behagelig at sidde med.
Skåret ind til benet bør en eReader blot kunne vise tekst/billeder !
Men der skal jo også være én eller anden form for forbindelse til omverdenen, så en netforbindelse er en selvfølge.
Kablet, men selvfølgelig også trådløst (incl. 802.11n). I visse virksomheder og inden for visse grene af forskning er trådløse forbindelser ikke en mulighed, så dér skal den kunne forbindes via kabel.
Ligeledes er det ikke alle hjem, der har trådløst netværk og det skal være muligt at tilslutte ens eget private bibliotek på hjemmeserveren.
I samme omgang er det naturligt at tænke 3G.
3G er en selvfølge for de der vil have en fast indbygget internetadgang. For andre vil det være mere interessant med en 3G-USB, da de deler forbindelsen mellem deres Netbook, almindelige bærbare, eller andet udstyr.
Så der skal altså også være USB !
Farveskærm er ligeledes en selvfølge, da der er læsestof, bla. tegneserier, men også diagrammer og konstruktionstegninger, som kun giver mening hvis der er farver tilstede. Med dagens produktionstal er der reelt ikke nogen nævneværdig produktionsprisforskel på et sort/hvid eller farvepanel.
eInk-skærme er muligvis dyrere, men uanset, at de er uovertrufne til sort/hvid-tekst, så er der intet der taler for dem.
eReaderen jo en oplagt selvfølgelighed til billedvisning via USB’en, eller benytte USB-stikket for at forbinde til en ekstern harddisk, der måske indeholder hele ens bibliotek…
Problemet med netværk og farveskærm og USB er, at det er mere strømslugende, men Samsung, f.eks. har vist, at det er muligt at fremstille superflade Netbooks, med op til 9+ timers batteritid.
For eReaders vil brugerkravet til batterilevetid nok nærmere være ca. 10 timer, hvilket svarer til en arbejdsdag plus lidt, eller den ugentlige transporttid til/fra arbejde for mange.

Lige siden gratisaviserne hold deres indtog og lå og flød alle mulige steder og er årsag til et gigantisk rescourceforbrug og unødigt miljøsvineri, og en tyndbenet journalistik, har det undret mig, at der ikke har været et pres for, at få gjort den slags elektronisk.
Via udvalgte HotSpot’s. f.eks. togstationerne, hvor der nu dagligt dumpes tonsvis af kemisk behandlet papirsmasse, vil det være oplagt, at jeg vil kunne hente gratisaviserne på deres elektroniske form.
Gratisaviserne vil kunne spare millioner på helt at droppe den papirbaserede version og samfundet som helhed sparer mængder af rescourcer på fremstilling og transport af de kæmpe papirruller, den kemiske belastning og forurening fra tryksværter, hele trykkeprocessen og transporten af alle de mange tons papir ud til de enkelte uddelingssteder. Og der spares indsamling og oprydning, så vores omgivelser og transportmidler bliver mindre tilrodede i slatne våde og krøllede aviser, som smides alle vegne.

Et oplagt sted mere vil være, vores undervisningsinstitutioner, i forbindelse med den forfatning, som bogbeholdningen på vores undervisningsinstitutionerne har og har haft i årtier.
Befinder bøgerne sig på elektronisk form, vil der ikke være noget problem med lasede og ulæselige sider og manglende antal bøger i klassesættene, samt at de ikke er opdaterede.
Bestod klassesættene af eReaders, tilstrækkeligt alsidige og ikke for små, så vil vi opnå en højere kvalitet af bøgerne i skolerne, og indholdet kan i højere grad være opdateret.
Samtidig bliver der sparet oceaner af kvadratmeter opbevaringsplads !
Trådløst vil en lærer-pc kunne distribure et klassesæt, endda tilpasset den individuelle elev og med lærerudgaven på selve pc’en.
Teknikken eksisterer. Nogen skal blot få fingeren ud og gøre det anvendeligt i praksis.
Privat vil jeg kunne spare adskillige hyldemeter på, at alle de indkøbte paperbacks, som er indkøbt fordi indholdet i en bog er vigtigere end det fysiske omslag…, med fordel kunne lægges ned på min eReader, eller min NAS.
Overvej lige, hvor mange regnskove (reelt Svenske grantræer) vi kunne redde og hvor mange rescourcer der kunne spares. Papirindustrien er en relativt stor miljøbelastning, alene i kraft af transport af træer og færdige papirprodukter.
Så jeg ser absolut frem til eeeReadernes fremkomst. eReaderne har været et længe savnet produkt og i disse miljøtider er der endnu mere grund til, at få dem frem i lyset.
Hvorfor er de f.eks. ikke et krav i Folketinget ?
Kom nu politikere, vær venligst lidt fremme i skoene og fat hvad der skal til !
Lad os spare miljøet for den værste papir-miljøbelastning og lad skolerne blive tidssvarende, samt lad os spare skatteyderne for millioner !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.