Permalinks, Permanente links i WordPress, Pretty Permalinks

Dét du klikker på, når du vil læse et blogindlæg !
Og det dannes for hver eneste af dine indlæg i din WordPress blog, så andre mennesker har en mulighed for at finde dit indlæg i en søgemaskine, klikke på linket og så læse hvad du har skrevet.
Er du f.eks blomsterinteresseret og har skrevet et godt indlæg om roser, så er der en god mulighed for, at en anden finder linket til dit indlæg i Google og klikker på det for at læse hvad du har skrevet.
Hvis ikke linket fra Google til dit indlæg altid er det samme, så er det slet ikke sikkert, at det du har skrevet bliver læst, da linket så enten peger på et helt andet indlæg, eller ud i den blå luft i cyberspace…
Det er altså meget vigtigt, at linkene er så permanente og stabile som muligt, da linkene benyttes af andre til at finde dine indlæg på din hjemmeside.
Deraf kommer navnet permalinks – permanente links.
Du ser normalt blot permalinkene som en URL’en i adressefeltet i din browser (den linje der starter med http://) til alle dine indlæg, kategorier m.m. på din hjemmeside.

Tilståelse:
Jeg læste op på alt dette, efter jeg var kommet til at kvaje mig med et af mine indlæg.
Jeg havde skrevet et indlæg om babyjoggere, fandt ud af at der skulle ændres en del ting og var i samme omgang i færd med en oprydning direkte i MySQL-databasen.
Så inden jeg fik tænkt mig om, så slettede jeg det gamle indlæg og oprettede et nyt.
UUUPS !
For nu havde jeg jo pludseligt to linkresultater ude på Google.
Ét til det gamle ikke eksisterende indlæg og ét til det nye indlæg…
Det nye indlæg har tilmed et lavere id, end det gamle…
På Google stod de blot med id 311 hhv. 307, og forvirringen vil blive komplet når jeg pludseligt udgiver et helt tredje indlæg m. id 311.

Permalinkstrukturen i WordPress er normalt angivet som http://www.soderblom.dk/?p=307, hvor ?p=307 peger på indlægget. 307 er altså indlæggets nummer i databasen.
Et link med det udseende er jo ærlig talt ikke sigende for hvad indlægget egentlig handler om.
Og det har stor betydning med hensyn til hvor stor en chance der er for, at nogen finder indlægget, når de søger efter babyjogger på Google.
Noget bedre ser det ud som: http://www.soderblom.dk/babyjogger-jogging-stroller-l%c3%b8bevogn.html
Nu er det muligt direkte i linket, at se hvad det hele drejer sig om.
Begge link peger på samme indlæg !
Bemærk venligst hvorledes vores danske tegn, i dette tilfælde ø, bliver til en gang tegnmudder !

Da søgemaskinerne, bla. Google indekserer din hjemmeside efter URL’erne, så kan det være meget givende for dit besøgstal, at linkene er logisk beskrivende frem for blot at være en tilfældig talreference.

Hvordan får jeg så min WordPress til at vise de beskrivende link ?
Heldigvis er det allerede forberedt i WordPress.
I WordPress Kontrolpanelet finder du linket Settings (Indstillinger) ude til højre og derunder linket Permanente links (Permalinks).
Som du så vil kunne se, er der fem muligheder for at indstille permalink strukturen.
Først er der Standard, hvor WordPress blot angiver indlægets id.
Derefter to eksempler på organisering vha. dato, nemlig Dag og navn, som giver et link med udseendet: http://www.soderblom.dk/2008/04/02/babyjogger-jogging-stroller-l%c3%b8bevogn.html
eller Måned og navn som giver et link med udseendet: http://www.soderblom.dk/04/babyjogger-jogging-stroller-l%c3%b8bevogn.html .
Disse link har nogle fordele ved, at du kan redigere direkte i URL’en, så den for eksempel hedder: http://www.soderblom.dk/2008/04/ og så kan du se alle mine indlæg for april måned.
At du kan finde det i Arkiver alligevel er så en anden sag…
Personligt synes jeg at indlæggets titel er lang det vigtigste, så der er ingen grund til, at den skal befinde sig nede i tredje – fjerde række.
Derfor benytter jeg Custom Structure (Tilpasset struktur) og skriver %category%/%postname%.html i feltet (bemærk skråstregen mellem de to tags).
Grunden til, at jeg medtager kategori skyldes, at de meget ofte indgår som relevante søgeord, logisk nok !
Så slutteligt ser min URL således ud: http://www.soderblom.dk/indl%c3%a6g/babyjogger-jogging-stroller-l%c3%b8bevogn.html
Bemærk også den lille finte med at skrive .html efter…
Et løst og ikke underbygget rygte har ladet mig vide, at Googles søgemaskine bedst kan lide de links som ender på html, men udover at det er et rygte har jeg ikke noget at ha’ det i.
Jeg har valgt at tage det med, just in case…
At ændre sine permalinks på denne måde, kaldes at lave linkene til Pretty Permalinks – Pæne Permalinks.
Den vågne læser, det vil selvfølgelig sige dig…, vil lægge mærke til, at ovennævnte indlæg faktisk residerer i to forskellige kategorier, nemlig Indlæg og Løb.
Men det er kategorien Indlæg som bliver vist i URL’en, da Indlæg kategorien kommer før Løb kategorien (Indlæg har et lavere id (1) end Løb (11)).
Hvis et indlæg er blevet udgivet i kategorien Løb først og du så noget tid efter tilføjer det til kategorien Indlæg også, så skal du være opmærksom på, at du laver rod i det hele, da du reelt laver et helt nyt URL til indlægget.
Du kommer frem til det rigtige indlæg alligevel, men det hiver dig langt ned i søgemaskinerne, så det er ikke særlig heldigt.
Så ha’ god styr på dine kategorier fra start.
Er du usikker så kan du selvfølgelig nøjes med %postname%.html.

Save Changes (Gem ændringer) og så er det fikset !!!

UUUPS !!! Hvad med .htaccess ?
Ikke altid fikset så let !
Såfremt du mangler en .htaccess fil i roden af din WordPress installation, eller .htaccess filen ikke har de rigtige læse-skrive rettigheder (766 = Læs-Skriv-Udfør / Læs-Skriv / Læs-Skriv), så får du en fejlmelding: Du bør opdatere din .htaccess nu.
Nederst på siden er så angivet, hvad der skal stå i .htaccess.
.htaccess filen indeholder regelsættet for hvorledes dine permalinks fortolkes.
Kontroller om filen allerede eksisterer. Hvis den gør, så sørg for, at den har de rigtige skrive-læse rettigheder. Og sørg for, at den ligger det rigtige sted i din WordPress installation.
Mangler du den, kan du lave den selv og så uploade den ved hjælp af dit ftp-værktøj.
Åben dit teksredigeringsprogram, gEdit, Notesblok eller lignende og gem en tom side som 1.htaccess på Skrivebordet.
(Hvis du har fremturet i at benytte Word, OpenOffice Writer el.l., så sørg for at filen gemmes i .txt format !)
Bemærk at filen er navngivet 1.htaccess.
I virkeligheden skal filen jo hedde .htaccess, altså uden 1-tallet, men hvis du gemmer filen med kun punktummet som det første, så bliver det en skjult fil, som du sandsynligvis ikke kan se på din computer (men den er der alligevel).
Først ude på serveren ved din hjemmeside med WordPress er der brug for, at den er en skjult fil, så upload 1.htaccess til det rigtige sted og omdøb den derefter. Og sørg for, at den har de rigtige skrive-læse filrettigheder.
Så skulle den være der og du får nu blot beskeden: Permalinkstruktur opdateret.

Er der nogen konsekvenser for WordPress ved Pretty Permalinks ?
Jep; det er der og også i dén grad !
Det bliver nemlig helt umuligt for dig, at redigere i dine temafiler online, da linkene til filerne nu ”ser forkerte ud”.
Først knurrede jeg selv lidt utilfredst over det, men i praksis har det vist sig, at det ikke har den store betydning.
Jeg redigerer blot i filerne offline, på min pc og uploader derefter de ændrede filer.
Tidsforskellen er minimal, men til gengæld har jeg jo langt bedre redigeringsværktøjer med bl.a. ”søg og erstat”, end jeg har online, når jeg redigerer filerne inde i WordPress.
Selvfølgelig kan jeg vælge, ganske kortvarigt at ændre permalinkstrukturen tilbage til Standard og så redigere løs, men så skal det som sagt være kortvarigt og på et tidspunkt du ikke har besøgende på din hjemmeside, da du ellers risikerer at de blot får en masse ”Fil / Indlæg ikke fundet”-meldinger.
Og dén slags hader vi alle at rende på !

Og så Den Store Ulempe ved at ændre til Pretty Permalinks
Nok så vigtigt er det, at hvis du har ”et gammelt site”, en hjemmeside du har benyttet i en årrække og så pludseligt ændrer permalinkstruktur, så vil det ha’ konsekvenser for dine gamle links, derude i søgemaskinerne.
Selvfølgelig vil det komme igen med tiden, men ha’ det i baghovedet hvor vigtige dine gamle indlæg er i den forbindelse.
Jeg har en meget besøgt side omkring Maksimalpuls og Pulszoner, som i Google står pænt oppe i ranking og med linket: http://www.soderblom.dk/?page_id=109
For fremtiden hedder det link: http://www.soderblom.dk/l%C3%B8b/l%C3%B8betr%C3%A6ning/l%C3%B8b-maksimal-puls-og-pulszoner
Det er muligvis muligt at indføje nogle regler i .htaccess, som kan pege gamle
link over på de nye, men jeg har ikke kunnet finde en forståelig vejledning, dvs. med et tydeligt eksempel for hvordan gamle sider (page_id) peges over i den nye linkstruktur.

Alex Kings 404 notifier ( http://wordpress.org/extend/plugins/404-notifier/ ) kan benyttes til at finde de ramte sider og så skulle Objection Redirection! ( http://www.biggnuts.com/objection-redirection-WordPress-plugin/ ) kunne sættes op til at håndtere det.
Jeg har dog ikke kunnet få Object Redirection! til at fungere, men måske er du mere kvik !
I stedet har jeg lavet mig en langtfra elegant løsning.
Nemlig at lægge de berørte links ud på notfound.php. Notfound.php bliver kaldt hver gang der opstår en fejl 404, altså når der bliver kaldt på en side, et indlæg eller andet, som ikke findes på bloggen.
404 notifier viser mig hvilke sider som er berørt og med tiden vil problemet stille og roligt forsvinde og søgemaskinerne blive opdaterede.

Til afslutning i denne omgang.
Jeg har haft et hyr og mas med at rette mine sider til og prøve at undgå, at sidde med døde link.
Egentlig var det først da jeg var i fuld gang, at jeg opdagede problemet med mine sider (Pages), siderne i menuen Sider, da flere af dem ligger pænt højt i Google.
Når Google en dag re-indexerer min blog, ja så ser den jo alle mine sider som helt nye og ubesøgte og smider dem ned i bunden af søgeresultaterne.
Men nu prøver jeg og så kan jeg jo altid melde tilbage om resultatet…
Så der er masser at tage forbehold for, inden du kaster dig ud i at ændre hele din opsætning til Pretty Permalinks.
Men er din blog helt ny, eller næsten ny, så synes jeg du skal få det gjort og indføre Pretty Permalinks, da det vil give dig en fordel alt andet lige…

Yderligere information kan du finde her:
http://codex.wordpress.org/Using_Permalinks
http://codex.wordpress.org/Introduction_to_Blogging#Pretty_Permalinks

One comment

  1. Damn og lige siden har jeg lidt af knækkede links !
    Søgeresultaterne fra Google bliver ved med at pege på de forkerte, gamle, links…
    Alligevel tror jeg det er smartes at holde fast i den nye linkstruktur, men det er helt ærligt et mareridt 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.