Forleden gav jeg min (let bitre) mening til kende omkring Version2’s artikel omkring Linux på desktoppen.
Tilsyneladende så fortsætter Version2, med at ville skod-informere omkring Linux ?
Dagens overskrift drejer sig om, at Redhat og Novell siger nej til Linux på desktoppen.
Men et stykke nede i teksten komer det frem, at de altså kun indstiller udviklingen af deres Linux-versioner, beregnet på firma-markedet. Altså Linux, som sælges til brug i virksomheder, for de som vil dét, fremfor at have Windows på medarbejdernes desktop.
Hvis Linux på desktoppen udgør en ganske lille %-del af det samlede desktop-marked, så udgør betalingsdelen af Linux-desktoppen en %-del af Linux desktoppene !
Tilsyneladende sidder der nogen hos Version2, som har én eller anden mystisk interesse i at anti-promovere alt hvad der drejer sig om Linux.
Måske skal de skifte navn til Version-Microsoft?
Fred være med dem. De er jo heller ikke belastet af at udføre den dybeste kildegranskende journalistik, så hvorfor dog forvente andet, end hvad Ekstra Bladet præsterer mht. IT ?
Istedet vil jeg skrive lidt om mine egne Redhat og OpensuSE prøvelser, og selvfølgelig Ubuntu’en.
Der var engang, for snart en hel del år siden, hvor jeg tænkte: NU vil jeg se hvad det der Linux er for noget…
Alle snakkede om Redhat, så det måtte det blive.
Og magen til…, craaap !!!
Næh, det gik absolut ikke glat og ydermere føltes det som en grafisk fornærmelse af mine øjenæbler.
Kæmpede videre i nogle uger, men kastede så håndklædet i ringen.
Den Røde hat og jeg passede ikke sammen i temperament, uanset at det såmænd kunne en masse ting, men jeg fandt aldrig rigtig ud af hvordan.
Og vigtigst så fik jeg aldrig besvaret spørgsmålet: Hvorfor Redhat ?
Derefter var jeg trygt tilbage i Microsoft folden.
Men den nysgerrige er altid…, nysgerrig !
Så efter at ha’ læst en masse lovprisninger af SuSE 10.2, og også at flere Old School Linux nørder (“Grafik er noget med grå…, og Terminalen er Guds bedste værktøj!” – typerne…) havde kaldt det for en gang Windows waanabee – farvelade, så var jeg tvunget til at prøve igen.
Denne gang var det pludseligt noget helt andet.
Relativt simpelt at installere, relativt enkelt at danne sig en pæn og personlig desktop og et menusystem jeg kunne blive gode venner med.
Stadig noget med det der, at tilføje og fjerne programmer, som var lidt…, underligt.
Linux-eksperterne, herhjemme og i udlandet var allesammen meget hjælpsomme og de fleste også meget tålmodige med en nybegynder som jeg, men meget ofte blev deres anvisninger lige lovligt præget af, at Linux’sk og dét at hamre rundt i terminalen, for dem er en fuldt integreret del af deres hverdagssprog.
Og så var et af mine sigter med at skifte til Linux pludseligt forsvundet, nemlig at det skulle gøre det hele lidt lettere.
Gøre OS’et til noget uvigtigt.
Det ARBEJDE jeg udfører er vigtigere, end i hvilket PROGRAM jeg udfører det i.
Hvilket OPERATIVSYSTEM programmerne afvikles i er endnu mindre vigtigt.
Og mindst vigtigt er hvilken HARDWARE det hele afvikles på.
Inden du hopper engang over dén påstand, så tænk lige efter:
Den HARDWARE du har, din PC, hvorfor har du den ?
Du har den, fordi der på dén kan afvikles et OPERATIVSYSTEM, hvorpå der kan afvikles et PROGRAM.
Og afviklingen af PROGRAMMET opfylder et eller andet behov hos dig, hvad enten det er skrive et brev, en opgave, lægge budget, eller spille et spil.
Spiser du mad, for at kunne ha’ et køleskab og et komfur ?
Nej, vel !
Nå men altså, jeg blev ret gode venner med SuSE’en og den introducere mig til de besværligheder som det offentlige, kommuner og DR (i særdeleshed) f.eks., pålægger alle borgere, som ikke værsgo’ benytter Windows.
Skammeligt !
Og er det stadig !
Og selvfølgelig tændte det en retfærdighedsharme i mig, at vores offentlige institutioner påtvinger landets borgere, at de IKKE har frit valg (men de skal betale det samme…), men kun kan få fuldt udbytte, hvis de investerer i det dyreste styresystem på markedet, som ydermere også kræver den dyreste hardware… Og tilmed også det styresystem som sikerhedsmæssigt har den største belastning…
Jamen det er da en glimrende måde, at forøge de sociale skel i samfundet og vidner ikke om ret meget social- eller økonomisk ansvarsfølelse.
Tjener vores politikere virkeligt så meget for meget, at de ikke forstår problemet ?
Ok, tilbage til SuSE’en!
Bekendtskabet med SuSE var lidt emotionelt svingende, for jeg ville den så gerne, men der var alligevel hele tiden ét eller andet…
Men den endte med at gøre tingene som jeg vile dem og også se ret godt ud.
Alligevel gik jeg og kiggede lidt efter andre Linux’er…
Og en dag dukkede Ubuntu’en op.
Havde aldrig hørt om det, men jeg kunne lide, at de var entutiastiske uden at være overgearede og frelste (Hvis der er noget jeg ser som det største TURN-OFF, så er det dét dér Amerikansk inspirerede prædikant – salgs – hysteri, som jeg har oplevet hos LR International og set i sin værste udlægning hos Steve Ballmer (Microsoft). Jeg går helt kold på manglen på fornuft og jordforbindelse i den slags forsamlinger – Og ser i mit indre skræmmebilleder af folkemasser med udstrakt højrearm !).
Og Ubuntu’en virkede bare med det samme og havde det hele.
Naaah…, der er jo lige den der med DR og Danske M$ Bank…
Danske Bank er jo let klaret, ved blot at skifte til et andet bageri…
De har åbenbart for mange penge bundet i Microsoft aktier til at ville give deres kunder anden løsning end Active Card. At Active Card så er en sikrere løsning, end deres standard Windows logon, er en anden ting 🙂
Men det skyldes jo nok ikke, at de passer bedre på brugere af IKKE Microsoft Explorer, end de som rent faktisk benytter Microsft Explorer.
Men altså, at få DR og lignende til at virke var endnu lettere end i SuSE’en.
Stadig med de samme gode online hjælpere, men nu med flere som har forstået, at sudo-kommandoer ikke hører hjemme i den moderne betjening af et operativsystem.
Jeg var ikke på noget tidspunkt i tvivl om at skiftet fra SuSE’en til Ubuntu’en var det helt rigtige for mig.
Og det er en lækker følelse, at frivilligt vælge noget og det så bare føles helt rigtigt 🙂
Nu har SuSE så valgt at indstille deres desktop version af Linux’en.
Synd, synes jeg faktisk. Måske lidt nostalgisk… ?
Men efter sammenstød med Microsoft og den buket af bedre og bedre Linux distributioner, som er myldret frem, så er det måske blot en logisk økonomisk følge, mere end et spørgsmål om lunken ideologi, fra Novell’s side…
I virkeligheden er udmeldingen dog uden den store betydning, da den Linux, som desktop brugerne alligevel mest ser som SuSE Linux, nemlig OpenSuSE, stadig fortsætter.
Den desktop SuSE de afslutter er den, som koster penge. Primært til virksomheder, hvor OpenSuSE ikke er tilladt at benytte…
Om det betyder, at virksomheder så kan vælge at benytte OpenSuSE, hvis de VIL holde fast i SuSE på desktoppen, det aner jeg ikke ?
Samme sag gør sig gældende for Redhat, men det kan næppe kaldes nogen nyhed.
Og Redhats vilje til at ville udvikle sig til noget, som desktop-brugere sukker efter, har heller ikke ligefrem været synderligt stor.
>>Markedet for skrivebords-computere lider under at have én dominerende leverandør, og nogle mennesker har stadig den opfattelse at Linux-pc’er simpelthen ikke er et praktisk alternativ,« skriver Red Hat i sin begrundelse med hentydning til Microsoft.<<
Det siger jo en hel del om den almindelige brugers konservatisme og (mærkværdige) mangel på nysgerrighed efter, at se hvad der ellers findes på markedet.
Er mennesker generelt så sløve og fantasiløse, at de er tilfredse med det de får kastet i ansigtet, blot de kan få lov at være passive og dovne ?
Hvor er brugerens lyst til at være nysgerrig, prøve nye ting, undersøge og lære ???
Meeen Redhat holder liv i Fedora-Linux’en, hvilket nok i virkeligheden er den bedste løsning for desktop-brugerne.
Så også hér er det også en udmelding, som egentligt ikke betyder det helt store for den almindelige desktop-bruger.
Ingen tvivl om, at Redhat har været vigtige i, at holde suppegryden med Linux i kog i de tider hvor Linux lige så let kunne være afgået ved døden.
Det skylder vi dem tak for, men i dag er virkeligheden, at de for desktop-brugeren er uinteressante.
Et minuts stilhed i respekt for Redhat’s og SuSE’s arbejde for hele Linux samfundet er virkelig på sin plads !!!
Når nu disse udmeldinger i virkeligheden ikke betyder ret meget, om noget overhovedet, hvorfor er dagens presseudmeldinger, så skrevet, så de giver det indtryk, at det betyder rigtig, rigtig meget for hele Linux – samfundet, at Redhat og SuSE stopper med deres betalingskrævende desktop-operativsystemer ?
Kilder:
Red Hat, Novell: desktop Linux an enterprise thing—for
now
(Læs først, så du ved hvad der er reelt !)
Red Hat og Novell siger nej til Linux på desktoppen
(Amatørversionen)
Link af interesse:
Redhat.
Fedora.
Novell.
OpenSuSE.
Ubuntu.